Musiceren is topsport

Prestatiepsychologie voor muzikanten op en naast het podium

Bert De Cuyper (Author), Griet Baert (Author), Linde Verjans (Author),

Category: Music, Nederlandstalige uitgaven - handboek, Nederlandstalige uitgaven - monografie en bundel, Psychology

Language: Dutch

ISBN: 9789462702660

Publication date: June 16, 2021

€25.00 (including 6% VAT)

Buy Now

Number of pages: 260

Size: 230 x 170 x 20 mm

Stock item: 142615

Standard delivery time for print books:

For Belgium: 5 to 8 working days

For EU: 2 to 3 weeks

For other countries: 4 to 5 weeks

Category: Music, Nederlandstalige uitgaven - handboek, Nederlandstalige uitgaven - monografie en bundel, Psychology

Language: Dutch

DOI: 10.11116/9789461664600

ISBN: 9789461664600

Publication date: December 21, 2021

€19.00 (including 6% VAT)

Buy Now

Number of pages: 260

Stock item: 142615

SHARE

Praktische en wetenschappelijk onderbouwde gids voor mentale weerbaarheid bij muzikanten

Anno 2021 vind je nog maar weinig topsporters die zich niet laten omringen door een team van experten zoals coaches, (para)medici, voedingsdeskundigen en sportpsychologen. In de muziekwereld echter blijft dit in grote mate een rariteit, ook al vertonen beroepsmuzikanten zeer sterke gelijkenissen met professionele sporters. Ook zij staan in een stressgevoelig beroep dat naast talent vooral hard werken en discipline vraagt. Mentaal sterk zijn – in denken, voelen en doen – is voor beroepsmuzikanten even belangrijk als voor topsporters.

Met Musiceren is topsport reikt Bert De Cuyper essentiële denkkaders aan uit de (sport)psychologie die muzikanten op alle niveaus kunnen helpen om hun zelfkennis te vergroten en hun zelfsturing te versterken. Deze handvatten bestrijken het hele alfabet, van a tot z, van angst tot zelfvertrouwen. Podiumvrees, mentale veerkracht, perfectionisme, overtraining, het ontwikkelen en bewaken van de stress-herstelbalans, … het komt allemaal aan bod. Rijk gestoffeerd met levendige details uit biografieën van topmusici en persoonlijke getuigenissen van jonge en ervaren beroepsmuzikanten over de diverse genres heen (klassiek, jazz, musical, pop) is dit boek een must voor eenieder die zich muzikaal op of naast het podium begeeft en die beter wil leren omgaan met het prestatieaspect in het (beroeps)leven.

“Elk optreden, elke wedstrijd wil je er staan. Vanuit het perfectionisme en de passie die sporters en muzikanten gemeen hebben, wil je telkens het beste geven.” Herbekijk het gesprek met Bert De Cuyper tijdens de Boekathon.

“Er zijn veel parallellen tussen de sport- en de muziekwereld. Het betreft voor beide takken zeer gepassioneerde gedreven mensen die, vaker dan hen lief is, moeten ervaren dat hun optreden, wedstrijd niet de juiste weerspiegeling is van hun talenten en hard werken.” Herbekijk het gesprek met Bert De Cuyper tijdens de uitzending van de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd (KEW) op Canvas.

Woord vooraf

Interviews

ANGST
Plankenkoorts – Podiumvrees

BLESSURES
Impact – Blessuremanagement

COMMUNICATIE
Woorden – Lichaamstaal – Ruis

DENKEN
(Ir)rationele denkpatronen – Gedachtetraining – Mindfulness

EMOTIES
Startknoppen en gevolgen – Emotiemanagement

FAMILIE
Ouder-kindrelatie – Verwachtingen, steun en druk

GEHEUGEN
Inprenten – Opslaan – Oproepen

HERSTEL
Stress-recoverybalans

INDIVIDU
Stereotypering

JONG BEGINNEN
Early specialisation – Early diversification

KARAKTER
Wilskracht – Discipline – Doorzettingsvermogen

LERAARS
Leerprocessen – Inspireren

MOTIVATIE
Drijfveren – Psychologische basisbehoeften

NEDERLAGEN
Veerkracht – Mindset – Stressinenting

OMGEVING
Collega’s – Publiek – Critici

PASSIE
Harmonieuze passie – Obsessieve passie

QUARANTAINE
Isolement – Herbronning – Waarden

ROUTINES
Rituelen – Bijgeloof

SAMENSPEL
Groepsidentiteit – Sociaal lanterfanten – Billijkheid

TRAINING
Mentale vaardigheden – Zelfspraak – Verbeelding

UITDAGINGEN
Resultaatdoelen – Prestatiedoelen – Procesdoelen

VERKLARINGEN
Oorzakelijke toeschrijvingen – Attributietraining

WEDSTRIJDEN
Motieven – Competitiviteit

XX EN XY
Seksestereotypen – Schoonheidsideaal

YOGA
Ademhalingsoefeningen – Lichamelijke ontspanningstechnieken

ZELFKENNIS
Zelfvertrouwen

Noten
Literatuur
Woorden van dank
Personenregister

Bert De Cuyper

Bert De Cuyper is emeritus professor sportpsychologie aan de KU Leuven en gastdocent aan LUCA Campus Lemmens School of Arts. Hij is auteur van verschillende boeken over communicatie- en emotiemanagement in de (top)sport en heeft meer dan 30 jaar ervaring in mentale begeleiding van topsporters.

Griet Baert

Griet Baert is historica met een passie voor boeken en muziek.

Linde Verjans

Linde Verjans is als violiste verbonden aan het Antwerp Symphony Orchestra en aan verschillende ensembles, waaronder het Triunfal Quintet. Ze geeft les aan de Academie van Borgerhout.

Linde Verjans: “Niet elke muzikant zal toegeven dat hij/zij tegen de stress een bètablokker neemt, maar het gebeurt wel”
Interne Keuken, Radio 1, 19 juni 2021

Prestatiepsycholoog Bert De Cuyper vertelt in Music Matters over het boek "Musiceren is topsport": een praktische en wetenschappelijk onderbouwde gids voor mentale weerbaarheid bij muzikanten.
Klara, Music Matters, 1 september 2021

'Musiceren is topsport' - violiste Linde Verjans over de psychologsiche parallellen tussen beide
Lang zullen we lezen, juni 2021

Professionele musici hebben een stressgevoelig beroep. Naast aanleg vereist musiceren discipline en hard werken. Voor beroepsmusici is dan ook van groot belang mentaal sterk te zijn. Relevante informatie, die musici kan helpen om hun denkwijze en zelfbeoordeling te bevorderen, bieden nu sportpsycholoog Bert De Cuyper, historica Griet Baert en violiste Linde Verjans met hun boek ‘Musiceren is topsport’.

Opera Nederland, boeken - september 2021

De Leuvense hoogleraar sportpsychologie Bert de Cuyper doet er nog een flinke schep bovenop door al die stressveroorzakende verschijnselen te analyseren aan de hand van maar liefst 44 ervaringsdeskundigen uit de muziekwereld: beroepsmusici die uit de eerste hand hun verhaal vertellen over de topsport die musiceren is, met zijn fysieke en psychische uitdagingen, zoals stress, emotie, discipline, motivatie, nederlagen, omgeving, familie, passie, routine, samenspel en niet te vergeten quarantaine (actueel).In dit boek worden vooral manieren geboden om met zulke belemmeringen om te gaan. Het boek is immers een staaltje van prestatiepsychologie in de praktijk. Boeiend om te lezen, herkenbaar en nuttig voor beroepsmusici die handvatten zoeken voor de problemen waar ze tegenaan lopen en leerzaam voor ieder ander die benieuwd is naar de mens achter de muziek.
Gerard Scheltens, Luister, December 2021

Getuigenissen van muzikanten kruiden de thematische hoofdstukken: een trompettist die een ‘burn-out van de lippen’ overwon, een harpiste die de engeltjes-clichés over haar instrument betreurt, een fluitist-dirigent die geen afstand kan doen van zijn topprestatieonderbroek … Vertrekkend van die verhalen reiken De Cuyper en co. technieken aan waarmee muzikanten hun zelfkennis kunnen vergroten en hun zelfsturing versterken – van gedachtetraining tot self-talk (“Niet zeiken maar strijken!”).Sonar, KU Leuven magazine, nr 5, januari 2022 / KU
Leuven stories, 25 januari 2022

Related titles