De Goldbergvariaties van J.S. Bach

Ignace Bossuyt (Author),

Category: Music, Nederlandstalige uitgaven - monografie en bundel

Language: Dutch

ISBN: 9789058678614

Publication date: January 1, 2011

€17.00 (including 6% VAT)

Buy Now

Number of pages: 80

Size: 229 x 152 x mm

Stock item: 66286

Standard delivery time for print books:

For Belgium: 5 to 8 working days

For EU: 2 to 3 weeks

For other countries: 4 to 5 weeks

SHARE

De Goldbergvariaties (1741) van Johann Sebastian Bach (1695-1750) mogen beschouwd worden als het belangrijkste klavierwerk van de 18de eeuw. Zij vormen het hoogtepunt van Bachs oeuvre voor klavecimbel. Bovendien zijn zij het eerste van een reeks ‘encyclopedische’ werken waarmee Bach tijdens het laatste decennium van zijn leven hulde bracht aan de eerbiedwaardige traditie van het contrapunt. In dit monumentale werk realiseert Bach een briljante synthese tussen het constructieve (de ‘ratio’) en het emotionele (het ‘affect’), de twee polen van de West-Europese muziek. De variatiereeks, op basis van de basso ostinato, vertoont een doordachte cyclische opbouw, gekoppeld aan een virtuoze en expressieve stilistische verscheidenheid. Met De Goldbergvariaties van J.S. Bach schreef Ignace Bossuyt de eerste monografie in de Nederlandse taal over dit werk. Naast een algemene schets van de context waarin het werk ontstond, geeft hij ook een heldere toelichting bij elk van de 32 onderdelen. Dankzij deze unieke luistergids maakt de lezer op een bevattelijke manier kennis met de uitzonderlijke muzikale en expressieve rijkdom van de Goldbergvariaties.

Voorwoord

Context

De slapeloze nachten van graaf Hermann Carl von Keyserlingk
Het wonderkind Johann Gottlieb Goldberg
Johann Sebastian Bach: ongenoegen in Leipzig

Clavier àœbung I-III
Partita: Clavier àœbung I
… zur Gemüths-Ergoetzung
Frans en Italiaans: Clavier àœbung II
Liturgisch repertoire: Clavier àœbung III

Clavier àœbung IV: Goldbergvariaties
Clavier àœbung IV: Aria…
Ostinate bas
…mit verschiedenen Veraenderungen
Constructie of/en emotie?
Klavecimbel met twee manualen

Aria mit verschiedenen Veraenderungen
Aria
Variatie 1
Variatie 2
Variatie 3
Variatie 4
Variatie 5
Variatie 6
Variatie 7
Variatie 8
Variatie 9
Variatie 10
Variatie 11
Variatie 12
Variatie 13
Variatie 14
Variatie 15
Variatie 16
Variatie 17
Variatie 18
Variatie 19
Variatie 20
Variatie 21
Variatie 22
Variatie 23
Variatie 24
Variatie 25
Variatie 26
Variatie 27
Variatie 28
Variatie 29
Variatie 30
Aria
…en nog 14 canons
Getallensymboliek en andere speculaties

Tot besluit
Literatuur
Verklaring van termen

Ignace Bossuyt

Ignace Bossuyt is emeritus gewoon hoogleraar van de Onderzoeksgroep Musicologie van de KU Leuven.

De geslaagde synthese tussen compositorische durf, overkoepelende totaalstructuur, vernuftige contrapunttechnieken, typische speelmanieren en bovenal een flinke dosis muzikaliteit maken de 'Goldbergvariaties' tot een van Bachs meest geliefde muziekwerken, zowel voor uitvoerders als voor luisteraars. Bossuyt laat ons met zijn boekje nog meer muziekvreugde beleven aan dat fantastische werk. Hij verstaat de kunst om klassieke muziek bevattelijk en toegankelijk te benaderen door zijn eruditie en grondige kennis.
Jef Anaf, Lemmensinstituut, Adem nr 2, 2011

... een beschouwing bij speculatieve getallensymboliek, een literatuurlijst en de interessante verklaring van termen, vervolledigen dit boek dat kennis en inzicht biedt in één van de belangrijkste klavierwerken ooit gecomponeerd. Een boek van onze beminde professor op zijn best. Alweer. Warm aanbevolen.
Michel Dutrieue, Klassiek Centraal

De Goldbergvariaties van J.S. Bach - Ignace Bossuyt - cobra.be

De grote waarde van dit boek komt tot expressie in de puur musicologische uitdieping. Een uitdieping die volgens Bossuyt nodig is om de muziek tot volle wasdom te laten komen, want "weten en kennen gaan hand in hand met voelen en ontroering", aldus de schrijver.
Hildegart Maertens, Kwadratuur

Bossuyt wijst op de technische hoogstandjes, maar houdt eraan vast helderheid te scheppen in de complexe materle. Een titanenwerk dat hij met hart en ziel verricht om tot de conclusie te komen die parallel loopt met die van Staier, zovele vragen over het werk leiden tot zovele antwoorden. De veelzijdigheid van het werk is eindeloos. Elke muziekliefhebber (h)erkent in Bach een onultputtelijke bron van muziekvreugde. Professor Bossuyt reikt ons de hand om de bron nog intenser aan te boren.
Lucrèce Maeckelbergh, Staalkaart nr 10, mei-juli 2011

Related titles