Merkstenen

Op weg naar een ondernemende onderzoeksuniversiteit

Jos Bouckaert (Author), André Oosterlinck (Preface by), Koenraad Debackere (Preface by),

Category: History, History 1800-present, Nederlandstalige uitgaven - monografie en bundel

Language: Dutch

ISBN: 9789462702691

Publication date: February 15, 2021

€45.00 (including 6% VAT)

Buy Now

Number of pages: 600

Size: 240 x 160 x 40 mm

Number of illustrations: 16

Illustrations and other content description:
colour section

Stock item: 140208

Standard delivery time for print books:

For Belgium: 5 to 8 working days

For EU: 2 to 3 weeks

For other countries: 4 to 5 weeks

Category: History, History 1800-present, Nederlandstalige uitgaven - monografie en bundel

Language: Dutch

DOI: 10.11116/9789461663771

ISBN: 9789461663771

Publication date: February 15, 2021

€34.00 (including 6% VAT)

Buy Now

Number of pages: 600

Number of illustrations: 16

Illustrations and other content description:
colour section

SHARE

Het ontstaan van de ondernemende onderzoeksuniversiteit in België
In de universitaire wereld staat kennis centraal. Die wordt doorgegeven, maar ook in vraag gesteld. Dankzij creatief wetenschappelijk onderzoek verleggen kennisgrenzen zich voortdurend. De impact van de academische wereld op maatschappelijke domeinen zoals de technologie, de industrie, de economie en de medische sector kan niet overschat worden. Om deze belangrijke maatschappelijke functie te blijven vervullen, heeft de moderne universiteit zich ontpopt tot een dynamische en ondernemende instelling.

Vertrekkend vanuit zijn persoonlijke ervaring en kennis van het innovatielandschap in België heeft Jos Bouckaert de ontwikkeling van de ondernemende onderzoeksuniversiteit beschreven. Elke fase is opgevat als merksteen, een cruciale stap in een groter verhaal.

In dit lijvige werk schetst Bouckaert hoe in de tweede helft van de 20e eeuw een unieke constellatie van politici, rectoren, ondernemers, filantropen en vooral wetenschappers de basis legde van de huidige kenniseconomie in België.

Met de postume uitgave van dit levenswerk brengen collega’s en vrienden hulde aan Jos Bouckaert.

Ter inleiding Portrettengalerij
DEEL 1: PREAMBULE
Proloog Hoofdstuk I: De pioniers Hoofdstuk II: Het Belgische DNA
DEEL 2: MERKSTENEN
Merksteen I: De Egmontstraat en het NFWO Merksteen II: Het wetenschapsbeleid in België – De wetenschapsstraat Merksteen III Vlaams inhaalprogramma Merksteen IV: Nationale onderzoeksprogramma’s Merksteen V: Uitmuntende onderzoekscentra Merksteen VI: ESAT en IMEC Merksteen VII: DIRV-Actie – GIMV – Risicokapitaal Merksteen VIII: Universitair onderzoeksbeleid Merksteen IX: Wetenschapsbeleid in Vlaanderen Merksteen X: Universiteit en industrie Merksteen XI: Ondernemende onderzoeksuniversiteit Merksteen XII: Leuven Research & Development (LRD) Merksteen XIII: Recombinant DNA-Biotech
Merksteen XIV: De geneeskunde Merksteen XV: Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) Merksteen XVI: Integratie van de hogeschoolopleidingen Bijlage I (bij Merksteen V): De Brusselse School voor Thermodynamica – Ilya Prigogine Bijlage II (bij Merksteen V): De astrofysica Bijlage III (bij Merksteen X) Lernout & Hauspie Dankwoord

Jos Bouckaert

Jos Bouckaert (1940-2020) studeerde af als Doctor in de Rechten aan KU Leuven in 1964. Van 1973 tot 1982 was hij directeur van het pas opgerichte Leuven Research and Development (LRD). Hij leidde achtereenvolgens INNOVI NV en het iconische Plant Genetics Systems (PGS). Einde jaren tachtig maakte hij de oversteek naar Silicon Valley waar hij de leiding nam over Advanced Genetic Science (AGS) en in 1993 Vinifera opstartte. Hij sloot zijn carrière af in San Francisco met de uitbouw van een innovatie-incubator op de nieuwe campus van de University of California.

Vorig jaar, op zijn 80, overleed Bouckaert in Silicon Valley en hij liet een manuscript van 600 pagina’s na over zijn ervaring, acties en netwerk dat door Martin Hinoul, natuurkundige, kennismakelaar en schrijver, met een team van experten, op een half jaar drukklaar werd gemaakt. Het resultaat heet Merkstenen: Op weg naar de ondernemende onderzoeksuniversiteit en mag de naam krijgen De Slimme Bouckaert, en door diezelfde verstandige ouders die een Dikke Van Dale schenken ook gekocht worden voor hun kinderen. [...] De Slimme Bouckaert is een uitvoerig, encyclopedisch, historisch en actueel panorama van de ontwikkeling van de universiteiten tot een nieuw type: de ondernemende onderzoeksuniversiteit. [...] volgaarne vijf sterren voor De Slimme Bouckaert.
Frans Crols, https://boeken.doorbraak.be/boekennieuws/de-slimme-bouckaert/

Related titles