Leuven. Stad en Universiteit

Mark Derez (Author),

Series: Lovaniensia - 600 Years KU Leuven 12

Category: History, History 1500-1800, History 1800-present, Nederlandstalige uitgaven - monografie en bundel

Language: Dutch

ISBN: 9789058671226

Publication date: January 1, 2001

€10.00 (including 6% VAT)

Buy Now

Number of pages: 96

Size: 260 x 200 x 10 mm

Stock item: 45997

Standard delivery time for print books:

For Belgium: 5 to 8 working days

For EU: 2 to 3 weeks

For other countries: 4 to 5 weeks

SHARE

Leuven, dat is de universiteit met uitgelaten studenten die in oktober straten en pleinen inpalmen en de stad jaarlijks verjongen. De oudste universiteit van de Nederlanden, met een Europese roep sinds de tijd van Erasmus, toen de professoren het humanisme opsnoven.

Een en ander maakt de charme van Leuven uit: de mythe van de jeugd temidden van traditie en decor. Het is het ‘Oxford of Belgium’ zoals het na de tragedie van 1914 wereldwijd bekendheid verwierf, met een Amerikaanse connectie via de universiteitsbibliotheek die spectaculair uit haar asse herrees. Leuven is een jongeren republiek in een oude stad vol schuimende barok. En met een dubbel levensritme: hectisch tijdens het academiejaar, ingedommeld in de vakantietijd – enkel het rockfestival brengt dan leven in de brouwerij.

De fotograaf hield zich verre van dat jong geweld. Hij legde een verstilde stad vast die Leuven in de zomermaanden is, als de toeristen op verkenning komen. Leuven is dan een vriendelijk openluchtmuseum.Achter muren en portalen schuilen fraaie panden, colleges, universiteitsgebouwen. Het is een architectuur die de fotograag tot doorkijkjes verleidt. Natuurlijk kan hij niet buiten de trekpleisters: het stadhuis en de kerk in een uniek ensemble van Brabantse gotiek. Brabants is ook de Vlaamse Primitief Dirk Bouts die hier vanuit Haarlem neerstreek. Maar de stad is niet altijd pittoresk.De zachte zandsteeen van zijn monumenten brokkelt af en er zijn de scherpe contrasten van de Belgische stedebouw. Contrasten zijn fotogeniek. Ze maken het stadsbeeld authentiek.

Bericht aan de reizigers

Brabantse hoogtelijnen

Europees gehalte

Dit is Belgisch

Mark Derez

Mark Derez is archivaris aan het universiteitsarchief (Katholieke Universiteit Leuven).

Related titles