Geniale Geesten

110 jaar Nobelprijzen

Martin Hinoul (Author),

Category: History, History 1800-present, Nederlandstalige uitgaven - monografie en bundel

Language: Dutch

ISBN: 9789058678782

Publication date: May 18, 2011

Read the book for free with Google Books

Number of pages: 331

Size: 215 x 140 x 20 mm

Guaranteed Peer Reviewed Content

SHARE

De Nobelprijs wordt door velen als de prijs aller prijzen beschouwd. De Zweedse filantroop Alfred Nobel liet in 1895 een testament na waarin hij de basis legde voor deze beroemde bekroning. In 1901 werden de eerste Nobelprijzen toegekend voor excellente prestaties in de fysica, chemie, geneeskunde en fysiologie, letterkunde en vrede. Later, in 1969, volgde ook de Nobelprijs voor economie. Geniale geesten portretteert 838 winnaars: een adembenemende lijst van wetenschappelijke pioniers en baanbrekende denkers, niet zelden met een markante persoonlijkheid. Wat hen bindt zijn hun sterke uitvindingen en hun uitzonderlijke prestaties. Zij verbeterden ons leven, onze gezondheid en onze inzichten in de aarde, de kosmos, het supergrote en het superkleine. Martin Hinoul presenteert niet alleen een bijzondere portrettengalerij van geniale geesten, maar biedt tevens een fascinerend overzicht van wetenschappelijke hoogtepunten in de afgelopen 110 jaar.

Een geschiedenis van de Nobelprijs en zijn winnaars: lessen voor de Vlaamse kennismaatschappij?

Korte nota voor de lezer

Inleiding
Zoveel vragen rond die Nobelprijzen. Geluk, logica, genialiteit, tijdsgeest?

Hoofdstuk 1
De merkwaardige Alfred Nobel had een merkwaardige familie

Hoofdstuk 2
Het testament van Alfred Nobel en de concurrenten

Hoofdstuk 3
De Nobelprijs voor Fysica

Hoofdstuk 4
Nobelprijs Geneeskunde en Fysiologie

Hoofdstuk 5
Nobelprijs voor Chemie

Hoofdstuk 6
Nobelprijs Economie

Hoofdstuk 7
Nobelprijs voor de Literatuur

Hoofdstuk 8
Nobelprijs voor de Vrede

Hoofdstuk 9
De Nobelprijzen van 2010 – Een bewogen aflevering

Nog enkele vaststellingen bij dit boek en een blik in de toekomst

Literatuur

Tabellen met de Nobelprijswinnaars

Martin Hinoul

Martin Hinoul werkt vanuit K.U.Leuven Research and Development mee aan de uitbouw van de "Leuvense Kennis Economie Regio" en aan de uitbouw van ELAt, een grensoverschrijdend netwerk dat de kennisregio's Eindhoven, Leuven en Aken met elkaar verbindt.

"Eindelijk iemand die het aandurfde om deze meer dan 800 winnaars in kaart te brengen. Het gekende encyclopedische geheugen van Martin, gecombineerd met zijn monnikenwerk levert weer een boeiend leesstuk, vol met interessante anekdotes en goed voor vele nieuwe inzichten. Een sterke must read".
Dr Jos B. Peeters - Managing Partner Capricorn Venture Partners

"Dit boek neemt ons mee in de wereld van onderzoekers, die allen hebben bijgedragen tot de levenskwaliteit die we vandaag allemaal als vanzelfsprekend beschouwen".
Frank De Winne - European Space Agency (ESA) Astronaut

Vedetten van de wetenschap: de eregalerij van Nobel
Alle 838 Nobelprijzen die tot en met 2010 werden uitgereikt komen aan bod, netjes ingedeeld in de vijf klassieke categorieën - fysica, chemie, geneeskunde, literatuur en vrede - en de meer recente Nobelprijs voor economie. Een inleidend hoofdstuk over Alfred Nobel en zijn merkwaardige testament en een afrondende reflectie over de Nobelprijzen van de toekomst maken het boek volledig. Het is een huzarenstukje van wetenschappelijke belezenheid, historische verbanden en verrassende vergelijkingen.
Ludo Meyvis, Campuskrant, Jaargang 22 nr. 10 (22 juni 2011)

Related titles