‘Ik denk nog het best met een pen in de hand’

Het dagboek 1939-1944 van August Vermeylen

Ruben Mantels (Editor), Hans Vandevoorde (Editor), Janna Aerts (Editor),

Series: KANTL - Literaire tekstedities en bibliografieën

Category: History 1800-present, Literature, Nederlandstalige uitgaven - monografie en bundel

Language: Dutch

ISBN: 9789072474995

Publication date: October 23, 2019

€39.50 (including 6% VAT)

Buy Now

Number of pages: 298

Size: 240 x 160 x 22 mm

Number of illustrations: 22

Illustrations and other content description:
b/w Guaranteed Peer Reviewed Content

Stock item: 131400

Standard delivery time for print books:

For Belgium: 5 to 8 working days

For EU: 2 to 3 weeks

For other countries: 4 to 5 weeks

SHARE

Nieuw ontdekte oorlogsdagboeken van August Vermeylen‘Ik word vandaag 67 en vind daarin een aanleiding om weer een dagboek te houden’, noteert August Vermeylen op 12 september 1939. Dat deze Vlaamse schrijver, kunsthistoricus en politicus niet alleen essays en romans heeft geschreven, maar ook een verwoed dagboekschrijver is geweest, weten weinigen.

Dit is de allereerste uitgave van de drie schriftjes die de periode van de Tweede Wereldoorlog bestrijken. Ze werpen een licht op Vermeylens schrijverschap, zijn professionele netwerk, zijn omgang met vrienden en vriendinnen en het dagelijkse leven tijdens de bezetting. Bovendien geven ze een inkijk in de gedachtewereld van een artistieke geest en leidende intellectueel. Ze zijn helder en snedig geformuleerd, uitdagend en soms ontroerend. Deze egodocumenten zijn van groot belang voor de Nederlandse literatuurgeschiedenis en de politiek-culturele geschiedenis van België.

Deze publicatie is GPRC-labeled (Guaranteed Peer-Reviewed Content).

Inleiding Dagboek 1939-1944 Editieverantwoording Lijst met editeursingrepen Personenregister Literatuurlijst Dankwoord

Ruben Mantels

Ruben Mantels is historicus. Hij studeerde aan KU Leuven en is verbonden aan Boekentoren Gent. Bij Universitaire Pers Leuven publiceerde hij 'Geleerd in de tropen. Leuven, Congo & de wetenschap, 1885-1960' (2007) en was hij als onderzoeker betrokken bij 'De stad op de berg. Een geschiedenis van de Leuvense universiteit sinds 1968' (2005).

Hans Vandevoorde

Hans Vandevoorde (1960) doceert Nederlandse literatuur aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij werkt aan een biografie van August Vermeylen en publiceert over literatuur en cultuur van de negentiende eeuw tot vandaag.

Janna Aerts

Janna Aerts promoveert aan de Vrije Universiteit Brussel op een proefschrift over dagboekschrijvers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het boek is prachtig en met de grootste zorg en wetenschappelijke acribie uitgegeven. Voetnoten, bibliografie, editieverantwoording, personenregister, literatuurlijst, illustraties: alles is van dehoogste kwaliteit. lnleiding en commentaar zijn voorbeeldig, informatief en ter zake. Een werkelijk grandioze uitgave!
Gerard van der Leeuw, De Rode Leeuw, nr. 241, december 2019

Dagboek van culturele reus August Vermeylen
Het met veel zorg uitgegeven en stijlvolle boek bevat een bibliografie, voetnoten en een met zin voor detail samengesteld personenregister.Pieter Jan Verstraete, Doorbraak.be, 25 december 2019

Related titles