Blog

Pieter Bergé | Kurt Weill: Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

8th September, 2022 in Author’s corner

“Kurt Weill was veel meer dan de componist van enkele schlagers.”

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny is een van de weerspannigste opera’s van de 20ste eeuw. Het stuk haalt vlijmscherp uit naar de uitwassen van het kapitalisme, op een manier die ook vandaag nog pijn doet. Maar niet alleen de maatschappij wordt in dit parabelachtige stuk in vraag gesteld, ook de opera zelf. Pieter Bergé licht toe.

Leg in één zin uit waar het boek over gaat.
Dit boekje is een inleiding tot de opera Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, een fulminante kritiek van tekstschrijver Bertolt Brecht en componist Kurt Weill op de kapitalistische genots- en uitbuitingscultuur in de ‘gouden jaren 20’.

Wat of wie heeft je geïnspireerd om voor dit onderwerp te kiezen?
Het boekje maakt deel uit van de reeks Operatheek, een reeks compacte boekjes over belangrijke opera’s en muziektheaterwerken naar aanleiding van nieuwe producties door Opera Ballet Vlaanderen. Ieder volume is opgevat als een gids die de lezer inzicht geeft in de tekst en de muziek van het werk.

Heb je leestips – boeken, blogs, tijdschriften, … – voor wie meer over het onderwerp wil weten?
Wie nog wat meer wil lezen over de algemene context waarin het stuk ontstond, kan zich laven aan het recente boek ‘De Weimarrepubliek’ van Patrick Dassen.

Wat wil je dat de lezers van je boek onthouden?
Dat Kurt Weill veel meer was dan de componist van enkele schlagers. En dat het operagenre zich ook perfect leent tot snoeiharde maatschappijkritiek.

Related Publications