Robert Schumann

Szenen aus Goethes Faust

Steven Vande Moortele (Author),

Series: Operatheek 1

Category: Music, Nederlandstalige uitgaven - monografie en bundel

Language: Dutch

ISBN: 9789462702356

Publication date: June 17, 2020

€12.50 (including 6% VAT)

Buy Now

Number of pages: 80

Size: 180 x 120 x 5 mm

Stock item: 135568

Standard delivery time for print books:

For Belgium: 5 to 8 working days

For EU: 2 to 3 weeks

For other countries: 4 to 5 weeks

Series: Operatheek 1

Category: Music, Nederlandstalige uitgaven - monografie en bundel

Language: Dutch

DOI: 10.11116/9789461663351

ISBN: 9789461663351

Publication date: June 17, 2020

€9.50 (including 6% VAT)

Buy Now

Number of pages: 80

SHARE

Eerste volume in de nieuwe reeks Operatheek

In het eerste deel van de reeks Operatheek breekt musicoloog Steven Vande Moortele een lans voor de Szenen aus Goethes Faust, het monumentale meesterwerk voor solisten, koor en orkest van Robert Schumann. In drie hoofdstukken gaat deze compacte gids achtereenvolgens in op Schumanns adaptatie van Goethes oorspronkelijke toneeltekst, de positie van de Faust-Szenen in Schumanns oeuvre en in de muziek van de negentiende eeuw, en de algemene opbouw en de muzikale hoogtepunten van het stuk.

Een vergeten meesterwerk 1. Een onmogelijk stuk 2. Tussen opera en oratorium 3. Van literatuur naar muziek Een stuk in stukken Noten

Steven Vande Moortele

Steven Vande Moortele is hoofddocent muziektheorie en vice-decaan onderzoeksbeleid aan de muziekfaculteit van de University of Toronto, waar hij ook directeur is van het Centre for the Study of Nineteenth-Century Music.

Steven Vande Moortele is associate professor of music theory at the Faculty of Music at the University of Toronto, where he is also the director of the Centre for the Study of Nineteenth-Century Music.

Schumanns Szenen uit Goethes Faust worden terecht beschreven als het hoogtepunt van zijn prestaties op het gebied van dramatische muziek. Het wordt zelfs al eens zijn ‘magnum opus’ genoemd. De Szenen werden en worden nogal eens over het hoofd gezien, maar hebben sinds de jaren ’70 enigszins een heropleving gekend. Ondertussen worden ze beschouwd als één van Schumanns ontroerendste werken en een hoogtepunt van zijn typisch romantische houding om het literaire in functie te zien van de muzikale expressie. Een uitermate interessant boekje. Zeker lezen en zeker beluisteren.Michel Dutrieue, Stretto,
27 juni 2020

Veel meer dan een goede beschrijving van het werk: veel uitvoeriger dan een gemiddelde concerttoelichting, maar veel minder specialistisch dan een artikel in een vakblad. [...] Dan blijkt dat Vande Moortele in simpele bewoordingen complexe zaken kan aanroeren.
Emanuel Overbeeke, Opus Klassiek, augustus 2020

Veelbelovende operareeksGesignaleerd: een nieuwe reeks Operatheek uit Leuven, met handzame boekjes van zo’n tachtig bladzijden, gewijd aan de analyse van een enkele opera. Deel 1 is gewijd aan “eenvergeten meesterwerk”, Schumanns Faust-Szenen. Niet echt een opera, maar ook dat wordt hier verklaard. Het boekje geeft een indruk van hoe de reeks moet worden. Eerst een analyse van Goethes tekst en Schumanns adaptatie ervan, dan de positie van het werk in Schumanns oeuvre binnen de context van de negentiende-eeuwse romantiek en ten slotte een analyse van het werk zelf en de muziek die het bevat. Het boekje ziet er veelbelovend uit. Steven van de Moortele werkt als musicoloog in Toronto, weet waarover hij het heeft, geeft een heldere uitleg en heeft oog voor de verbanden. En dat binnen tachtig bladzijden.
Luister, 751 - november 2020

Related titles