Giuseppe Verdi

Ernani

Annelies Andries (Author),

Series: Operatheek

Category: Artistic Practice, Music, Nederlandstalige uitgaven - monografie en bundel

Language: Dutch

ISBN: 9789462703490

Publication date: December 5, 2022

€12.50 (including 6% VAT)

Buy Now

Number of pages: 80

Size: 180 x 120 x 7 mm

Stock item: 151726

Standard delivery time for print books:

For Belgium: 5 to 8 working days

For EU: 2 to 3 weeks

For other countries: 4 to 5 weeks

Series: Operatheek

Category: Artistic Practice, Music, Nederlandstalige uitgaven - monografie en bundel

Language: Dutch

DOI: 10.11116/9789461664839

ISBN: 9789461664839

Publication date: December 5, 2022

€11.00 (including 6% VAT)

Buy Now

Number of pages: 80

SHARE

Esthetische idealen en negentiende-eeuwse censuur in de
theater- en operawereld

Liefde, eer, wraak: de passies laaien hoog op in Giuseppe Verdi’s eerste internationale hit, Ernani. Drie rivalen vechten om de hand van Elvira maar hun obsessies en manipulaties leiden enkel tot verbittering en dood. Het onderwerp ontleende Verdi aan Victor Hugo, wiens toneelstuk Hernani in 1830 een heuse esthetische oorlog ontketende over het bestaansrecht van het romantische theater. Op basis van de verhitte debatten in de theater- en operawereld van die tijd toont Annelies Andries hoe esthetische idealen botsten met de praktische vereisten van een operaproductie. De censuur verbood bepaalde politieke onderwerpen, zangers eisten dat hun stemmen zouden schitteren en het operahuis wilde een successtuk. Tenslotte illustreert de luistergids hoe Verdi in Ernani zijn dramaturgische en muzikale visies aanscherpte en zo de voedingsbodem legde voor zijn blijvende populariteit in het operalandschap.

In samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen

Een historisch succes 1. (H)Ernani en de strijd om de romantiek 2. De zoektocht naar het juiste team 3. Muziek tussen conventie en vernieuwing Noten

Annelies Andries

Annelies Andries is universitair docent muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Ze werkt ook regelmatig samen met musici en acteurs rondom het heropvoeren van ‘vergeten’, historisch repertoire.

In “Giuseppe Verdi – Ernani”, onderzoekt Annelies Andries hoe de componist Giuseppe Verdi met zijn team op zoek ging naar het meest spraakmakend onderwerp voor een nieuwe opera en welke ideologische en praktische uitdagingen ze hierbij tegenkwamen. Zeker lezen!
Michel Dutrieue, Stretto.be, 18 december 2022

In een uitgave in de reeks Operatheek van de Universitaire Pers Leuven en Opera Ballet Vlaanderen verklaart Annelies Andries dit dramatisch manco vanuit de literaire, politieke en sociale context van de vroeg 19de-eeuwse Romantiek. Weliswaar wekte die stroming in vrijwel heel Europa revolutionaire gevoelens op die rond 1848 in diverse landen zouden escaleren, maar zoals zij terecht benadrukt, was het een stroming waarvan de theatrale uitingen sterk theoretisch gevoed werden. Dat gebeurde onder meer door Victor Hugo, auteur van Hernani (1830), die het theoretisch fundament van deze stroming met kracht naar voren bracht. In haar lange eerste hoofdstuk, getiteld (H)Ernani en de strijd om de romantiek, gaat Andries daarop uitvoerig in met de nadruk op het Franse aspect en de rol van de culturele ontwikkelingen in het Frankrijk van Napoleon, en op de geschriften van Madame de Staël.
Paul Korenhof , februari 2023, OpusKlassiek

In de Leuvense serie 'Operatheek', handzame monografietjes, verschenen in 2022 de deeltjes 3 ‘Mahagonny’ en 4 ‘Ernani’. De aanleiding vormen actuele producties van Opera Ballet Vlaanderen (Antwerpen/Gent), maar de boekjes hebben een blijvende waarde en geven in minder dan 100 bladzijden een behoorlijk compleet en lang niet oppervlakkig beeld. Gerard Scheltens, Luister, juli-augustus 2023

Related titles