
Foto: Koen Broos
Nieuwsgierigheid is de sleutel tot alles: stel vragen (een talige activiteit!) en ga op zoek naar antwoorden (ook zoiets ‘taligs’…).
Talen staan in de hoek waar de klappen vallen en de kennis ervan gaat met rasse schreden achteruit. Men vergeet echter dat zonder ‘taal’ er van wetenschap of sociale media überhaupt geen sprake zou zijn. Met de bundel 'Taal en de wereld' wil redacteur Wim Coudenys de actualiteit van taal en talen in de verf zetten.
Leg in één zin uit waar het boek over gaat.
Talen worden vaak weggezet als ‘zachte’ en dus onbelangrijke wetenschap. Aan de hand van een aantal concrete voorbeelden wil het boek deze misvatting ontkrachten.
Wat of wie heeft je geïnspireerd om voor dit onderwerp te kiezen?
Mij stoort sinds lang de kunstmatige tegenstelling tussen talen en culturen binnen humane wetenschappen, alsof de eerste slechts een vaardigheid zijn en de tweede alleen over inhoud gaan. Ik wil aantonen dat taal(verwerving) zonder link met de werkelijkheid zinloos is, en dat cultuur in hoofdzaak op een talige manier wordt uitgedrukt. Universitaire Pers Leuven vond dit een interessante insteek en vroeg om een bundel samen te stellen.
Heb je leestips – boeken, blogs, tijdschriften, ... – voor wie meer over het onderwerp wil weten?
-
Davidson, J. P. (2011). Planet Word. London: Penguin Michael Joseph (en de uitstekende BBC reeks die ermee gepaard gaat, met Stephen Fry in de hoofdrol. Zie ook planetwordmuseum.org)
-
Turner, J. (2014). Philology. The Forgotten Origins of the Modern Humanities. Princeton-Oxford: Princeton University Press.
-
Beyen, M. (2019). De taal van de geschiedenis. Hoe historici lezen en schrijven. Leuven: Leuven University Press.
-
Puchner, M. (2017). The written world. How literature shaped history. London: Granta.
Wat wil je dat de lezers van je boek onthouden?
Twee zaken: 1) zonder taal zouden menselijke activiteiten ‘onkenbaar’ zijn (we zouden niks kunnen organiseren, of erover spreken); 2) Nieuwsgierigheid is de sleutel tot alles: stel vragen (een talige activiteit!) en ga op zoek naar antwoorden (ook zoiets ‘taligs’…).
Heb je plannen voor een volgende publicatie? Waar zal die over gaan?
Ik ben zelf voornamelijk met Russische geschiedenis (en historiografie) bezig. Ik ben bezig met een boek over de Russen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in België om het leven gekomen zijn (in opdracht van het In Flanders Fields Museum in Ieper), maar ik hoop daarna weer aan een biografie te kunnen beginnen over de avonturen van een of andere Rus in Europa, of over de relaties tussen katholicisme en orthodoxie.